Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τα παιδιά γιορτάζουν..... ποιητικά

21 του Μάρτη. Στα διαλείμματα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης ψάχνουν μανιωδώς τις ποιητικές συλλογές της βιβλιοθήκης, διαβάζουν και σημειώνουν βιαστικά τρεις με τέσσερις στίχους, τους πληκτρολογεί η Όλγα με τη Βασιλική, τους κόβει η Γιώτα με τη Βίκυ και τη Μαρία και τους προσφέρουν στους συμμαθητές τους:
Εκείνοι ξαφνιασμένοι και αμήχανοι τα παίρνουν στα χέρια τους και διστακτικά αρχίζουν να τα διαβάζουν.
Την Κυριακή όμως,αντί για τη συνηθισμένη συνάντηση στη βιβλιοθήκη μας, κάποια από τα μέλη με τη δασκάλα τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηλεκτρονικού ποιητικού περιοδικού Ποιείν, της βιβλιοθήκης της Ελευθεροτυπίας, του περιοδικού Μετρονόμος και του διαδικτυακού περιοδικού για το βιβλίο www.diastixo.gr
Από τις 6 μμ κάθησαν στο Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου και περίμεναν υπομονετικά να αρχίσει η εκδήλωση:

 Από τη σκηνή παρήλασαν πολλοί γνωστοί και άγνωστοι (σε μας) ποιητές απαγγέλοντας στίχους που εκείνοι αγαπούσαν. Μεταξύ αυτών και ο Τίτος Πατρίκιος:
Το ποίημα "Ρόδα Αειθαλή" μας έκλεψε την καρδιά:
Η ομορφιά των γυναικών που άλλαξαν τη ζωή μας βαθύτερα κι από εκατό επαναστάσεις δεν χάνεται, δεν σβήνει με τα χρόνια όσο κι αν φθείρονται οι φυσιογνωμίες όσο κι αν αλλοιώνονται τα σώματα. Μένει στις επιθυμίες που κάποτε προκάλεσαν στα λόγια που έφτασαν έστω αργά στην εξερεύνηση δίχως ασφάλεια της σάρκας στα δράματα που δεν έγιναν δημόσια στα καθρεφτίσματα χωρισμών, στις ολικές ταυτίσεις. Η ομορφιά των γυναικών που αλλάζουν τη ζωή μένει στα ποιήματα που γράφτηκαν γι` αυτές ρόδα αειθαλή αναδίδοντας το ίδιο άρωμα τους ρόδα αειθαλή, όπως αιώνες τώρα λένε οι ποιητές. Τίτος Πατρίκιος
 
Όμως στην Ελλάδα η ποίηση ποτέ δεν καταδέχτηκε να μπει στα μουσεία, έγινε τραγούδι στα χείλη μας στις καλές και τις κακές στιγμές μας. Η μελοποίηση κάποιων από τα πιο γνωστά ποιήματα ακούστηκε από το μουσικό σχήμα του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Δημ. Μητσοτάκης).
Συμμετείχαν οι μουσικοί  Γιώργος Λυκούρας,  Θάνος Ανεστόπουλος,  Γιώργος Σχοινάς,  Μπέτυ Χαρλαύτη,  Βικτωρία Ταγκούλη,  Χρίστος Θεοδώρου,  Σάκης Τσιλίκης,  Βαγγέλης Δούβαλης κ.α.

Το παρακάτω είναι ένα από τα ποιήματα που τραγούδησε το συγκρότημα της Διάβασης:


(Ο λύχνος του Αλλαδίνου: Ποίηση Καββαδία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου