Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

"....Είθισται να δολοφονούν τους ποιητάς" (2)


Με το στίχο αυτό του Εγγονόπουλου τελειώνει το άρθρο - αφιέρωμα στο δάσκαλο Ιωάννη Συκουτρή ένας άλλος δάσκαλος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
(Πηγή:  http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4752046 )
Σαν σήμερα, πριν από 75 χρόνια, έφυγε από τη ζωή δολοφονημένος από την πένα μιας μερίδας δημοσιογράφων, άσχετων συνδικαλιστικών φορέων -όπως του σωματείου αχθοφόρων των Λουτρών Αιδηψού- και "πνευματικών ανθρώπων" της εποχής του, ο νεαρός και ιδιοφυής φιλόλογος Ιωάννης Συκουτρής, σε ηλικία 36 ετών!

"Πεδίον μάχης" η εισαγωγή που έγραψε στη μετάφραση του "Συμποσίου" του Πλάτωνα.
Μίλησε για τις γενετήσιες σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρθηκε ειδικότερα στον παιδικό και ομοφυλοφιλικό έρωτα στην αρχαία Ελλάδα, το 1934. Το 1936 με την άνοδο του μεταξικού καθεστώτος στην Ελλάδα, άρχισε να δέχεται επιθέσεις για αυτό του εγχείρημα. Ο φιλόλογος ακαδημαϊκός καθηγητής, κατηγορήθηκε ως άθεος το 1937.
"Το θέμα βέβαια είναι πολύ λεπτό», έγραφε στην εισαγωγή της μετάφρασής του στο Συμπόσιο του Πλάτωνα. «Αναφέρεται σε κάτι απολύτως ξένο προς τις συνήθειες και τις ηθικές αντιλήψεις της σημερινής κοινωνίας. Αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να το αντικρίσουμε με ψυχραιμία και αγνότητα, την καθιστά ακόμα μεγαλύτερη.»
(Πηγή:http://tvxs.gr/news)
Έτσι, δύο χιλιάδες χρόνια μετά το κώνειο του Σωκράτη ένας σύγχρονος δάσκαλος, ο Ιωάννης Συκουτρής, αναλύοντας τον πλατωνικό Σωκράτη, κατηγορήθηκε με το ίδιο σκεπτικό, ότι διαφθείρει τους νέους.
"Αλλ` η αλήθεια, μόνο έναντι θανάτου δίνεται"

"Από τα σημερινά γεύματα διέφερεν εν αρχαίον συμπόσιον όχι μόνον εις το ότι το φαγητόν είχεν περιωρισμένην θέσιν....., αλλά κυρίως με τον περιορισμένον αριθμόν των συμποτών, την αναπαυτικήν των τοποθέτησιν γύρω γύρω......
Τα χαρίσματά του είχεν τότε τη ευκαιρία ο πνευματικός άνθρωπος να επιδείξει, ενώ σήμερον ως προσκεκλημένος δεν διαφέρει σημαντικά από έναν ιδιοκτήτη εδωδιμοπωλείου ή έναν υπάλληλον τραπέζης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου